Gezonde controle

Op de afdeling Psychiatrie en Neuropsychologie van Universiteit Maastricht is een grootschalig onderzoek (SMARTSCAN Studie) opgezet, met het doel om te bestuderen of bepaalde psychologische trainingen psychische klachten kunnen verminderen. Tevens willen we het verband tussen hersenfunctie en psychische problemen onderzoeken. Wij verwachten dat psychische veranderingen samengaan met veranderingen in het brein.

Ter vergelijking willen we onderzoek doen naar gezonde controles. Daarom zijn we op zoek naar mensen zonder psychische klachten die mee willen doen aan deze studie.

Wat houdt de studie in?

Na een eerste telefonische screening wordt je uitgenodigd voor een interview. Op basis van de screening en het interview wordt bepaald of je kunt deelnemen aan de studie.

Voor en na een periode van 6 weken wordt er een MRI scan gemaakt. Met de MRI scanner kunnen we meten waar activiteit in de hersenen plaatsvindt tijdens het uitvoeren van taken. Verder wordt er een interview gehouden en worden er een aantal psychologische taken en vragenlijsten afgenomen. Daarnaast wordt je gevraagd om, zowel voor als na de periode van 6 weken, gedurende drie weken je dagelijkse ervaringen te noteren middels de PsyMate.
Alleen als je daarvoor toestemming geeft, worden er twee keer 4 buisjes bloed afgenomen.

Tijdsinvestering

De totale deelnameperiode duurt 12 weken. De totale geschatte tijdsinvestering is 10 uur. Hierbij is de tijd voor het invullen van de vragen op de PsyMate niet meegerekend. Per dag ben je ongeveer 30 minuten kwijt aan het invullen van de PsyMate vragen.

Waar wordt de studie uitgevoerd?

Alle afspraken vinden plaats in een onderzoeksruimte van de Universiteit Maastricht of op een onderzoekslocatie bij jou in de buurt.

Wie kan er deelnemen?

Je kunt deelnemen indien je:

  • tussen de 16 en 26 jaar bent;
  • geen psychische klachten ervaart;
  • de Nederlandse taal voldoende beheerst;
  • rechtshandig bent;
  • geen metalen implantaat, pacemaker of claustrofobie hebt in verband met MRI onderzoek.

Belangrijk om te weten

  • Het onderzoek is geheel vrijwillig. Je kunt op ieder moment, zonder opgave van reden stoppen.
  • Het onderzoek is goedgekeurd door de Medisch Ethische Commissie azM/UM.
  • Het onderzoek valt onder de medische geheimhouding, de resultaten worden anoniem gebruikt en verwerkt.
  • Voor deelname aan het volledige onderzoek ontvang je een vergoeding van 100 euro in de vorm van geschenkbonnen of proefpersoonpunten. Bij het afronden van de nametingen wordt er nog eens 100 euro aan geschenkbonnen uitgekeerd.
  • Indien je jonger bent dan 18 jaar is toestemming van je ouders nodig om te kunnen deelnemen aan het onderzoek.