Fobie

Veel jonge mensen hebben last van fobische klachten. Een specifieke fobie wordt gekenmerkt door hevige angst voor een specifiek object, bijvoorbeeld spinnen, of voor een specifieke situatie, zoals hoogtes. Fobische klachten gaan meestal niet vanzelf over.

Op de afdeling Psychiatrie en Neuropsychologie van Universiteit Maastricht is een grootschalig onderzoek (SMARTSCAN Studie) opgezet, met het doel om te bestuderen of bepaalde psychologische trainingen deze klachten kunnen verminderen. Eveneens willen we het verband tussen hersenfunctie en psychische problemen onderzoeken. Wij verwachten dat psychische veranderingen samengaan met veranderingen in het brein.

Wat houdt de studie in?

Na een eerste telefonische screening wordt je uitgenodigd voor een interview. Op basis van de screening en het interview wordt bepaald of je kunt deelnemen aan de studie.

Training
Er worden twee verschillende groepstrainingen (3-5 deelnemers) aangeboden tijdens het onderzoek: een ontspanningstraining of een gedragstraining. Door middel van loting wordt bepaald welke training je krijgt.

Voor en na de training
Voor en na de training wordt er op drie achtereenvolgende dagen een MRI scan gemaakt. Met de MRI scanner kunnen we meten waar activiteit in de hersenen plaatsvindt tijdens het uitvoeren van reactietaken. Verder krijg je een interview, psychologische testen en vul je vragenlijsten in. Daarnaast wordt gevraagd om gedurende een week je dagelijkse ervaringen te noteren door middel van de PsyMate. De PsyMate is een kleine zakcomputer die verschillende keren per dag een signaal geeft waarna een aantal korte vragen gesteld worden op het apparaat.
Alleen als je daarvoor toestemming geeft, worden er twee keer 4 buisjes bloed afgenomen.

Trainingen

Door middel van loting wordt bepaald of de deelnemer ontspanningstraining of gedragstraining krijgt. De behandelingen zullen groepsgewijs plaatsvinden met 3 tot 5 deelnemers per groep. Een behandeling duurt altijd 1 dagdeel. Mocht de behandelgroep waar de deelnemer in wordt ingeloot niet het gewenste effect opleveren, kan na afloop van de studie vrijblijvend worden deelgenomen aan de andere behandelgroep.

Ontspanningstraining
Bij de ontspanningstraining worden oefeningen aangereikt om de spieren zoveel mogelijk te leren ontspannen. Je leert je bewust te worden van spanning in je lichaam en om het verschil tussen spanning en ontspanning te ervaren.

Gedragstraining
Gedragstherapie bestaat uit geleidelijke blootstelling aan datgene waar je bang voor bent. Er wordt begonnen met een relatief gemakkelijke situatie en in een langzaam tempo wordt er naar moeilijkere stappen toegewerkt. Je gaat alleen naar een volgende stap gaat als de angst of vrees voldoende is afgenomen en je zelf aangeeft dat je klaar bent voor de volgende stap.

Wie kan er deelnemen?

Je kunt deelnemen indien je:

  • tussen de 16 en 26 jaar bent;
  • specifieke fobische klachten ervaart, gekenmerkt door hevige angst voor een specifiek object of een specifieke situatie;
  • de Nederlandse taal voldoende beheerst;
  • rechtshandig bent;
  • geen metalen implantaat, pacemaker of claustrofobie hebt in verband met MRI onderzoek.

Tijdsinvestering

De totale deelnameperiode duurt 12 weken. De totale geschatte tijdsinvestering is 14 uur. Hierbij is de tijd voor het invullen van de vragen op de PsyMate niet meegerekend. Per dag ben je ongeveer 30 minuten kwijt aan het invullen van de PsyMate vragen.

Waar wordt de studie uitgevoerd?

Alle afspraken vinden plaats in een onderzoeksruimte van de Universiteit Maastricht of op een onderzoekslocatie bij jou in de buurt.

Belangrijk om te weten

  • Het onderzoek is geheel vrijwillig. Je kunt op ieder moment, zonder opgave van reden stoppen.
  • Het onderzoek is goedgekeurd door de Medisch Ethische Commissie azM/UM.
  • Het onderzoek valt onder de medische geheimhouding, de resultaten worden anoniem gebruikt en verwerkt.
  • Voor deelname aan het volledige onderzoek ontvang je een vergoeding van 100 euro in de vorm van geschenkbonnen of proefpersoonpunten. Bij het afronden van de nametingen wordt er nog eens 100 euro aan geschenkbonnen uitgekeerd.
  • Indien je jonger bent dan 18 jaar is toestemming van je ouders nodig om te kunnen deelnemen aan het onderzoek.